Tulevaisuuden sovelluksia

Koulu
Turun Lyseon koulu
Teema
Tulevaisuuden elinympäristö
Opintokäyntikohteet
Teleste Oy
Turun Yliopsto

Mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan?

Kun saimme projektimme aiheen ja yrityskohteet lähdimme heti selvittämään, mitä Telestellä tehdään ja mitä ihmettä tapahtuu Tulevaisuuden teknologian laitoksella Turun Yliopistolla.

Teleste: Teleste tarjoaa hyvin integroidun ja palvelukykyisen tuotevalikoiman, jonka avulla voidaan rakentaa ja käyttää parempia verkkoja sekä erittäin toimivat videoturvallisuus- ja tietojärjestelmät. Tuotteiden saumattomasti integroitavat järjestelmät sopivat toisiinsa saumattomasti.

Tulevaisuuden teknologian laitos: Selvitimme, että bioinformatiikan tutkimus keskittyy ratkaisemaan laskennallisesti monimutkaisia ongelmia ja kehittämään laskennallisia menetelmiä tällaisiin ongelmiin. Didaktinen tietotekniikka taas tutkii informaatioteknologiaan liittyvien tieteiden opetusta ja oppimista. Erityisesti kohteena on opetusteknologian kehittäminen.

Tutustuimme myös kassattomiin kauppoihin ja mietimme niiden ongelmia, Älykotien ratkaisuihin ja mietimme mitä kaikkea voidaan seurata etänä sekä Hyperloopiin ja mietimme millaiselta niin nopeasti eteneminen voi tuntua.

Omaksi koululla tehtäväksi projektiksi valitsimme älytalot. Harjoittelimme koodaamista MicroBit:in kanssa. MicroBitejä hyödyntämällä teimme omiin taloihin älyvaloja, jotka kytekytyvät päälle automaattisesti, kun on tarpeeksi hämärää. Lisäksi koodasimme kaukosäätimen, jolla pystymme säätämään talon TV:tä, musiikkia ja tuuletusta. Talot rakensimme pahvilaatikoihin.

Vierailu Telestellä

Menimme telestelle koulun matemaattisten luonnontieteiden ryhmän kanssa. Telestellä meille kerrottiin mitä teleste tekee, historiaa, levinneisyyttä maailmalla ja nykyisestä liiketoimesta.

Teleste tarjoaa video- ja laajakaistateknologiaa sekä niihin liittyviä palveluita. Teleste on perustettu suomen turussa 1954. Radiomekaanikko Olavi Ahonen perusti telesten elättääkseen itsensä ULA-radioiden ja televisioiden yhteisantennin valmistuksella. Teleste laajensi toimintaansa 1960-luvulla keskusradiojärjestelmiin ja muihin julkisten tilojen äänentoistolaitteistoihin sekä sairaaloiden potilaspuhelin järjestelmiin.

Vierailu Yliopistolla

Olimme Turun yliopiston Agora rakennuksessa. Siellä tutkitaan tulevaisuuden teknologiaa. Saimme kokeilla virtuaalista todellisuutta, johon voi lisätä ihan mitä vain, mutta se pitää koodata tietokoneella. Virtuaalista todellisuutta voidaan käyttää menneisyyden tutkimiseen vanhojen kirjoituksien perusteella. 

Tämän jälkeen meille kerrottiin tietokonejärjestelmästä nimeltään Ville, jolla voidaan tutkia peruskoululaisten matematiikan oppimisen edistyksestä. Laszlo Major kertoi meille vielä kaikkea muutakin tietojenkäsittelystä esim mitä kaikkea voi tulevaisuudessa olla kuten megadata, jossa on nimensä mukaisesti paljon dataa, jota tietokone voi purkaa salaman nopeasti ja tietokone itse voi oppia siitä. Kuitenkin ihmisen täytyy koodata tietokonetta siihen hommaan. Laszlo kertoi meille valaisevia esimerkkejä kuinka paljon meitä oikein seurataan ja mitä kaikkea siitä voi seurata. Esim voiko puhelusta aamulla äidille päätellä, mitä TV-ohjelmaa tulet katsomaan illalla.

Vierailu OpiLumalabrassa

Vierailimme OpiLumalabrassa 11.12.2018. Vierailumme kesti noin 1,5 tuntia. Siellä meitä ohjasi Katja Puutio ja Jaakko Lamminpää. Menimme laboratorioon, jossa kuuntelimme ensin ohjeita. Aloimme mittaamaan itsestämme erilaisia asioita. Olimme muutaman henkilön ryhmissä, ja vaihdoimme aina pistettä, joissa mitattaus tapahtui. Mittasimme esimerkiksi käsien sekä sormien puristusvoimaa, leposykettä, sykettä rasituksessa, keuhojen tilavuutta, ponnistusvoimaa ja ääntä. Lopuksi pohdimme mitä testitulokset voivat kertoa terveydentilasta tai kunnosta. Suunnittelimme ja ideoimme myös tulevaisuuden mittareita, jotka voisivat helpottaa elämäämme.