Terveyssovellukset - hyötyä vai humpuukia

Koulu
Urheilupuiston koulu, Mikkeli
Teema
Terveysteknologia
Opintokäyntikohteet
Rejlers Oy
-

Projektin esittely

Teemanamme oli terveysteknologia. Suoritimme projektityömme monialaiseen oppimiskokonaisuuteen liittyen ja vierailukohteemme oli Rejlers Oy:n päämaja Mikkelissä. Oma projektimme koostui terveystiedossa tehdyissä terveysteknologiasovellusten esittämisistä, matikassa tehdyissä Excel-taulukoista ja äidinkielen tunneilla tehdyissä raporteissa. Lisäksi tutkimme terveysteknologian kännykkäsovelluksia käytännössä.

Terveysteknologia on teknologian hyödyntäminen hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä erilaisissa sovelluksissa, palveluissa ja prosesseissa. Hyvinvointi- ja terveysteknologialla tarkoitetaan muun muassa antureita ja anturiverkkoja, mobiili- ja web-sovelluksia ja soveltavaa robotiikkaa. Terveysala kuuluu tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvaviin aloihin. Esim. suomalainen/ kotimainen terveysteknologia on maailman suurimpia, pelkästään sen vienti kasvoi viime vuonna lähes 10 %. Suomalaisten luotettavuus ja monipuolinen terveysalan osaaminen sekä Nokian luoma osaamispohja viestintäliikenne- ja mobiiliteknologian osaamiselle ovat meidän valttikortit terveysteknologian innovoinnissa. Esimerkiksi keski-pohjanmaalla satsataan paljon terveysteknologian kehittämiseen ja synnyttämiseen. Myös Stadium areenalle mikkeliin tulee terveysteknologiaa. Areenalle avautuu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin Active live lab. Laboraatioon tulee uusinta terveysteknologiaa, esim. älykäskuntosali.

Lähteet:
Länsi-Savo 11.11.2017
Yle areena

Onni, Arttu L. ja Otto

Vierailulla Rejlersillä

Vierailimme Rejlers Oy:n Suomen pääkontorilla Mikkelissä tiistaina 13. marraskuuta. Kun saavuimme konttorille, meille tarjoiltiin aamupala, johon kuului leipää, mehua, hedelmiä ja suklaata. Rejlers yhtiöllä on 500 henkilöä töissä, joista 90 on insinöörejä. Meille oli puhumassa kolme insinööriä.

Ensin kerrottin yhtiöstä, ja siitä miten se toimii. Rejlersillä terveys on tärkeä osa toimintaa ja siinä pyritään saamaan asiakas näyttämään hyvältä ja menestymään. Työntekijöiden tehtävänä on luoda palveluita, jotka ovat kestävää kehitystä. Rejlers toimii 18 paikkakunnalla ja se on Itä-Suomen suurin insinöörikeskittymä. Rejlersille palkataan yleensä insinöörejä ja diblomi-insinöörejä, mutta myös ammattikoulusta voi päästä sinne töihin. Nimi tulee sukunismestä Rejlers ja se on perhe- ja pörssiyhtiö. Paikan päällä meille esiteltiin 3D-tulostinta Ar-ja VR laseja. 

Antti on palvelupäällikkö, jolla on kymmenen henkilön ryhmä. Hän on työskennellyt 17 vuotta. Niina on ohjelmistosuunnittelija. Hän valmistui 2005 insinööriksi ja hän johtaa kone- ja tehdastekniikkaa, jossa on kolme työntekijää.

Laitteita oli VR-lasit, AR-lasit ja 3D- tulostin. 3D-tulostinta voitaisiin käyttää talouksissa, jotta kaikkea ei tarvitsisi ostaa uutena. AR-laseja voitaisiin käyttää esim. rakennusten suunnittelussa tai muussa vastaavassa. VR-laseilla voitaisiin opettaa muita. Laseilla voitaisiin näyttää esim. toisten ihmisten hätää ja kärsimystä myös terveyteen liittyen. Näin sitä voisi olla helpompi ymmärtää. Ensimmäisiä 3D-tulostetettuja lääkkeitä ja jopa sisäelimiä on jo testailtu onnistuneesti. 

Elsa, Noora, Aaro ja Topias

Terveysteknologia 100-vuotiaassa Suomessa

Merkitys Suomen taloudelle

Terveysteknologian kehittyminen viime vuosina on kasvanut huimasti ja suomi on yksi terveysteknologian kärkimaista. Terveysteknologia työllistää Suomessa 10000 henkeä. Viimeisen 20 vuoden aikana suomlaisen terveysteknologian vienti on viisinkertaistunut ja ja kauppataseenylijäämä kymmenkertaistunut. Terveysteknologia on Suomen suurin korkean teknologian vientiala. Suurilla yrityksillä on myös kansainvälisesti vertaillen laaja tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa suomessa.

Viennin arvo vuonna 2016 oli 2,1 miljardia euroa.

Kaavio viennin arvosta 2012-2016


Suomalaisia yrityksiä: Aino Health Management Oy, Commit, Ecosir Group Oy, eHoiva, Evondos Ltd, genano Oy, HUR, Isku Interior Oy, MariCare Oy ja Medanta Oy.

Toivo, Arttu V. ja Lauri

 

Terveysteknologian laitteita

Evondos hoitorobotti

- Tukee inhimillistä hoivaa

- Annostelee lääkkeet, voi toimia hoitajan apuna, muistuttaen asiakasta päivän toiminnoista ja rytmittäen arkea

- Suunnattu vanhuksille, jotka tarvitsevat/ovat kotihoidossa

- Tärkeintä on se, että auttavat ikäihmistä itsenäiseen elämään kotona

Matkapuhelin turvarannekkeella

- Suunnattu vanhuksille

- Rannekkeen nappia painamalla puhelin lähettää ennalta asetetun viestin (esim. HÄTÄTILA) siihen asetettuun numeroon, samalla se soittaa siihen numeroon ja kun puheluun vastataan menee kaiutin automaattisesti päälle

- Turvaranneke on vesitiivis, joten avunpyynnön voi lähettää vaikka suihkusta

Hissi muistisairaille

- Muistisairas ei välttämättä osaa käyttää teknologiaa, joten koko talon teknologia toimii itsestään

- Hissi tunnistaa sirun avulla käyttäjän ja menee automaattisesti oikeaan kerrokseen

Muistuttaja

- Muistisairaille/huonomuistisille ihmisille

- Muistuttaa esim. päivittäisestä lääkkeen otosta, lempiohjelmasta, lääkärissä käynnistä...

- Toistaa ennalta äänitetyn viestin, mitä tehdä kullakin hetkellä, esim. "valmistaudu kotihoitajan käyntiin"

Hyperspektrikamera

Laitteen avulla voidaan:

- Havaita ihosyövän esiasteita tarkasti, helposti ja nopeasti

- Laite paljastaa pahanlaatuiset ihonmuutokset

- Rikospaikalla sen avulla voidaan löytää myös pienetkin verijäljet ja määrittää niiden ikä

- Ihmisten tunnistamiseen verisuonten perusteella ja sitä voidaan hyödyntää elintarvikkeiden laaduntarkkailussa

- Toiminta perustuu näytteen pinnasta heijastuvan valon spektrin mittaamiseen eri aallonpituusalueilla, saadaan 70 kuvaa eri aallonpituisuusalueilta

Lotta, Hilja ja Silja

 

Esimerkkejä suomalaisista sovelluksista:

  • Mendor: Erikoistunut diabeteshoidon innovaatioihin
  • seehowyoueat
  • newolo
  • beddit
  • heltti.fi

Linda, Jemina, Heidi ja Siiri

 

Digitaalisia palveluita ja tietojärjestelmiä

Terveysteknologia kehittyy nopeaan tahtiin, myös eri aloilla teknologian käyttö kasvaa vauhdilla. Tähän vedoten terveysteknologian tuotteet ovat jakautuneet esim. sairaaloihin ja terveydenhuoltoalalle. 
e- Health on nykypäivän termi ja siihen kuuluu digitaaliset tietojärjestelmät ja –palvelut, kuten terveyspalvelut tai sähköinen terveydenhuolto. E-ohjelmistojen kehittyessä voi nykyään seurata omia terveystietoja netissä. Sairaalat käyttävät myös e-ohjelmistoja potilastietojen hallinnoimiseen. Myös sähköinen resepti yleistyy. Kehittyminen on myös saanut aikaan sen, että voidaan käydä etäkonsultaatiota ja harjoittaa koulutuksia. Terveysalalla käytetään myös mobiilisovellus mHealthia. Puhelimia ja muita mobiililaitteita voidaan hyödyntää potilaan terveydentilan seuraamisessa erilaisilla sovelluksilla. Sovelluksiin voidaan liittää langattomasti monenlaisia terveydenhuollon laitteita kuten verenpainemittareita, verensokerimittareita, EKG-sensoreita, EEG-pantoja, sykemittareita, spirometreja, lämpömittareita sekä digitaalisia stetoskooppeja.

Eemeli, Frans ja Topi

LÄHTEET:

www.dementiaonlineshop.com
evondos.fi
wiki.metropolia.fi

HYÖTYÄ VAI HUMPUUKIA - SUOSITUIMPIA KÄNNYKKÄSOVELLUKSIA

Apple Health (Onni, Arttu L., Otto)


Sovellus kerää itsestään tietoa mitä teet päivän aikana. Se kertoo myös askeleet, noustut kerrokset ja matkan. Voi liittää myös sos tietoja, jotka ovat hyödyllisiä. Sovellus voi myös katsoa unen.

Sovellus kerää askeleet, liikutun matkan, noustut kerrokset, unen ja voi myös katsoa ravinnon terveellisyyden ja arvot. Aktiivisuudessa voit seurata todella monia eri ominaisuuksia. Harjoittelusta VO2 max tietoihin. VO2 ilmaisee, kuinka paljon happea keho kykenee enintään käyttämään liikunnan aikana. Korkea VO2 ilmaisee parempaa kardiovaskulaarista kuntoa ja kestävyyttä. Siihen voi liittää myös SOS-tiedot, mikä sisältää terveystietoja, jotka voivat olla tärkeitä hätätilanteissa. Esim. allergiat ja sairaudet.

Aktiivisuudesta näkee paljon liikkuu päivässä, niin sitä voi vaikka lisätä. Apple health seuraa elämäntapoja päivittäin ja sen avulla voi parantaa omia elämäntapoja. Esim. liikunnan, ravinnon suhteen, joten ne ovat hyödyllisiä.

Periaatteessa emme testanneet sovellusta mitenkään, koska se kerää itsestään tietoja. Sitä ei tarvitse laittaa päälle erikseen, mutta jos haluaa erikoisominaisuusksia pitää laittaa erilaisia tietoja sovellukseen. Testasimme erikseen esimerkiksi uni laskuria. 
Mitä tietoja itse keräsitte, esimerkki.

Plussat ja miinukset.

Plussat: 
+Kerää itsestään tietoa
+Todella monipuolinen
+Sopii kaikille esim. vanhuksille ja vammaisille
+Sovellus auttaa muuttamaan elämäntapoja

Miinukset:
-Se on saatavilla ainoastaan ios järjestelmän laitteisiin
-Jos ei lisää tietoja sovelluksesta ei saa irti paljoa

 

Apple Health (Frans, Topi, Eemeli)


Health-sovelluksen tärkein ominaisuus on sen kyky tallentaa ja jakaa terveysdataa. Health varastoi terveystietosi ja hallitsee niitä, voit jakaa tietoja muiden sovellusten kanssa. Kalenteri on linkitetty suoraan sovellukseen ja voit helposti tarkastaa suorituksesi tietyltä päivältä/ viikolta/ kuukaudelta/ vuodelta. Sovelluksesta on paljon hyötyä myös hätätilanteessa, koska siinä on osio: SOS-Tiedot. Siihen pystyt lisäämään ICE (in case of emergency) yhteystietosi (esim perheenjäsenet). Osioon voit myös liittää potilastietosi, joista voi olla ratkaiseva apu tapahtumapaikalla. 
Sovelluksella pystyt seuraamaan liikkumaasi matkaa (esim uiden, kävellen tai pyöräillen) Tusina muitakin harjoittelumuotoja pystyt selvittämään halutessasi. Kello aplikaation osio: unikello on linkitetty Health:iin. Täten sovellus seuraa unimäärääsi ja kokoaa keskiarvon unenmäärällesi tietylle ajalle (viikon keskiarvo näkyy vakiona etusivulla. Health voi käyttää muita sovelluksia apunaan keräämään tarkempia tietoja kuluttamistasi kaloreista tai vaikka kehonrasvaprosentista. Bluetoothin avulla voidaan apuna käyttää urheilukelloja ja muita mittaavia laitteita. 
Näillä kaikilla tiedoilla ja mittauksilla voidaan auttaa sinua edistämään terveyttäsi ja tarkkailemaan mahdollisia urheilusuorituksia. Hyötyliikunnan kulutuksetkin näet helposti. 
Sovellusta emme varsinaisesti testanneet, koska se on kerännyt tietoa jatkuvasti pidemmältä ajalta tähän päivään saakka. 
+ Sovelluksen ulkonäkö on pirteä ja mukavan oloinen.
+ Kaikki oleelliset ja supertarkatkin tiedot saat selville sovellusta käyttämällä. 
- Saatat tarvita tiettyjen datojen keräämiseen erillisiä laitteita tai muita aplikaatioita.
Muuten todella hyvin pelittävä sovellus.

 

Sports Tracker (Topias, Aaro, Noora ja Elsa)


Sports Tracker on suomalainen älypuhelinsovellus. 
Se mittaa kuntoilun reitin GPS:n avulla. 
Se kertoo: 
-matkan ja sen keston 
-keski- ja huippunopeuden 
-keskitahdin
-askeleet ja askeltiheyden
-kalorien polton
Topias testasi sovellusta mittaamalla hänen sähköpyöränsä huippunopeuden.
Se oli 54.1 mailia tunnissa eli noin 87 kilometriä tunnissa.
Noora juoksi coopperin Elsan kanssa. 
He juoksivat 2.5 kilometriä. 
Plussat
+Helppokäyttöinen
+Näkee paljon tietoa
+Vie vähän tilaa
+Kevyt sovellus, pyörii kaikissa älyouhelimissa
+Vaikka näyttö olisi lukittu tietoja voi tarkastella
+Ilmainen (Premiumin voi ostaa)
Miinukset
-Jos akku loppuu sovellus ei tallenna mitään
-Tiedot eivät ole tarkkoja Aaron, Elsan ja Nooran ja monen muun ihmisen mutta ei Topiaksen mielestä.

Sports Tracker (Toivo, Lauri, Arttu V)

Sports Tracker on suomalainen kuntoilusovellus, joka on tarkoitettu älypuhelimelle joka mittaa kuljetun reitin GPS :n avulla ja muodostaa nopeus- ja korkeusgraafit.
Sovelluksella voidaan kerätä kesto, matka, keskinopeus, maksiminopeus, energia, askeleet, nousu, lasku, askeltaajuus ja keskitahti
Hyötyä tiedosta on se, että millainen matka oli ja millä nopeudella kulkee.
Tetasimme sovellusta koulumatkalla.

 

Suunto (Linda, Siiri, Jemina, Heidi)


Suunto on suomalainen rannetietokoneita, sykemittareita, kompasseja, paikannuslaitteita ja sukellustietokoneita suunnitteleva ja valmistava yhtiö.

Mitä tietoja sovelluksella voidaan kerätä?
- Matka, nopeus, nousu, syke, kulutetun kalorien määrä yms...

Mitä hyötyä tiedoista on?
- Voi tarkkailla omaa kuntoa ja edistymistä.

Kuinka testasitte sovellusta?
- Käytin sitä lenkillä ja hyödynsin sen ominaisuuksia kuten sykevyötä.

+ helppokäyttöinen
+ ilmainen
- yhdistäminen kelloon vaikeaa
- synkkaus ei aina onnistu

 

Huawei Health (Lotta, Hilja ja Silja)


+ Mittaa päivittäiset askeleet ja matkan
+ Mittaa kalorit
+ siihen voi asettaa tavotteita, esim. tavoitepaino, kuntotavoite, askeltavoite jne.
+ Pystyy vertailemaan helposti päivittäistä, viikottaista, kuukausittaista ja vuosittaista liikkumista
+ Voi tehdä harjoitus suunnitelmia, esim. puolimaratonia ja maratonia varten
+ Halutessaan voi yhdistää esim. sykemittarin tai aktiivisuusrannekkeen
+ Voi valita minkä liikuntaharjoituksen tekee, esim. juoksu ulkona, juoksu sisällä, kävely tai pyöräily
+ Liikuntaharjoituksen aikana sovellus näyttää sijaintisi, ajan, vauhdin ja kalorit
+ Ilmoittaa päivän aikana monta kertaa askelmäärän ja kulutetut kalorit (sen saa myös pos päältä)
+ Voi seurata painoa
+ Voi seurata unen laatua ja aikaa (näyttää syvän unen, kevyen unen, heräämiset ja päivittäisen, viikottaisen, kuukausittaisen vuosittaisen unen keskimäärän)
+ Päivittäiset harjoittelutiedot tallenuvat automaattisesti
+ Liikuntaharjoituksen aikana kaikki tiedot esim. kalorit ja matka näkävyvät lukitusnäytössä

- Voisi olla enemmän ominaisuuksia
- Sovelluksen ulkoasua voisi parantaa
- Vie paljon tilaa puhelimesta
- Monissa puhelimissa tämän kaltainen sovellus on jo valmiina, mutta tässä se pitää ladata itse

Arvio: 3,5/5 koska sovellus toimi hyvin ja on helppokäyttöinen, mutta erilaisia ominaisuuksia olisi voinnut olla enemmän.

Mitä opimme?

Päätelmiä ja oivalluksia ilmiöstä, teemasta ja koko oppimisprojektista

- Terveysteknologia on tärkeää, se mahdollistaa esim. vanhemmille ihmisillle helpomman elämän ja paremman elämänlaadun.

- Sovellusten ja liikuntaan liittyvän terveysteknologian avulla on helpompi seurata ja merkitä liikuntasuorituksia muistiin ja seurata niitä esim. sportstracker, aktiivisuusranneke yms.

- Teema oli ajankohtainen ja saimme tietää enemmän terveysteknologiasta nykyään ja sen historiasta erilaisten ryhmätöiden, vierailun ja opettajan johdolla tehtyjen excel-taulukoiden avulla.

- Koko oppimisprojekti oli monipuolinen ja opettavainen kokemus koko luokalle opettaja mukaan lukien. Kaikilla oli hauskaa ryhmätöitä tehdessä ja kun tunteja meni johonkin muuhun hyödylliseen oppimiskokemukseen. 

Mikä oli parasta ja mitä jonkun muun kannattaisi tehdä toisin?

- Parasta oli kun meni tunteja ja sai viettää hauskaa aikaa ystävien kanssa ryhmätöiden parissa. Vierailulla Rejlersillä saimme tavata sen mukavaa henkilökuntaa, saimme ruokaa ja ohjelma oli mielekästä ja se oli järjestetty hyvin.

- Jouduimme kävelemään Rejlersiltä koululle ja matka oli pitkä ja hyytävä.

- Tämäntyylisiä vierailuja ja ryhmätöitä voitaisiin tehdä useammin ja eri ainessa.

Oli mukavaa, että juuri meidän luokkamme pääsi tänne ja olemme iloisia tästä mahdollisuudesta!