Rellun Science-ryhmä

Koulu
Tampereen lyseon lukio
Teema
Energia, kiertotalous
Opintokäyntikohteet
Modulight
Tampereen teknillinen yliopisto

Teknologiapäivä Tampereen Hervannassa

Rellun ykkösluokkalaisten science-kurssi on keskittynyt hands on-tekemiseen. Opiskelijat ovat tehneet pieniä laborointeja, jotka onnistuvat helposti, mutta joiden takana onkin kosolti tiedettä. Laboratoriotyöt on videoitu YouTubeen ja kunkin työn tausta on selitetty: mitä tapahtuu kun tehdään vaikkapa elefantin hammastahnaa, tutkitaan rusinoiden liikkeitä, ihmetellään leijuvia teepusseja tai eristetään DNA:ta mansikoista.

Kurssi huipentui MyTech-projektin mahdollistamaan tutustumiskäyntiin Modulight Oy:n tiloihin sekä Tampereen teknilliselle yliopistolle. Modulightissa meille kertoi työstään entinen rellulainen Lasse Orsila, joka väitteli ensin tekniikan tohtoriksi ja opiskelee nyt lääketiedettä voidakseen paremmin ymmärtää suunnittelemiensa laitteiden toimintaa ihmiskehossa. Laserilla on aivan ihmeellinen voima! "Aim high!" totesi Lasse ja nuoret nyökyttelivät.

Kävimme syömässä lounaan Tampereen teknillisellä lukiolla ja jatkoimme sieltä TTY:lle. Meidät otti vastaan kolme teekkaria sekä suunnittelija Päivi Mäkitalo. Opiskelijat jaettiin neljään ryhmään, joita kierrätettiin ympäri koko yliopiston (on onneksi varsin tiiviisti rakennettu) ja vietiin sitten tutustumaan fotoniikkaan ja sähköenergiatekniikkaan. Opittiinpa samalla lataamaan sähköautokin!

Alla vielä nuorten kommentteja hienosta päivästä:

"Opettavainen ja rento päivä. Aikataulutus toimi ja se oli selkeä. Esittelijät vastasivat hienosti kysymyksiin. Oli mielenkiintoista päästä tutustumaan tieteen eri aloihin. Ruoka oli maukasta."

"Modulight on mielestäni erittäin rento ja viihtyisä yritys ja pidän siitä mitä he tekevät. He tuovat lääketieteen alaan uusia innovaatioita, jotka pelastavat henkiä. Tiimityö on ilmeisesti tärkeää ja tämä on mielestäni hyvä asia. Ryhmässä projektin tekeminen edistyy nopeammin ja tehokkaammin. On hyvä että työalue on kodikas ja mukava, tämä helpottaa työntekoa. Henkilökohtaisesti kiinnostuin erittäin paljon ja haluaisin olla kesätöissä jos mahdollista."

 

"MODULIGHT:
Päivä alkoi hieman hitaasti pienen väärinkäsityksen takia aikataulussa, mutta se oli ihan okei, sillä tutuistuimme samalla hienoon palaveritilaan missä meille pidettiin lopulta esitys. Tutustuimme myös taloon muutenkin sisältä ennen esitystä, tosi hieno ja moderni paikka - vastaa siis yrityksen kuvaa! 
Itse esitys oli todella akateeminen, mutta vain hyvällä tavalla. Oli todella kiinnostavaa päästä kuuntelemaan Modulightista, sillä todella uniikki ja erilainen yhtiöhän se on! Opin paljon, enkä esimerkiksi tiennyt, että he ovat yhteistyössä Mercedezin ja Audin kanssa! Hieno yhtiö ja mahtavia saavutuksia niin koko Modulightilta kuin itse Lasselta. 
Kiitos!

TTY:
Koko vierailu oli täydellisesti järjestetty ja aikataulutettu. Oli aivan mahtavaa, että meidän oppaaksi oli laitettu itse opiskelija, joten saimme todellisen, kaunistelemattoman kuvan ja vielä sellaisen joka on tuoreimmassa muistissa. Vili oli erittäin hyvä puhumaan ja hienosti vielä englanniksikin! Esitys on monipuolinen ja erilainen. Kampuksen esittely oli ymmärrettävästi pitkä - herranjestas minkä kokoinen paikka! Pidin siitäkin silti, sillä sai nähdä opiskelijoita tekemässä hommiaan ja sehän oli kuin yksi labyrintti. 
Fysiikan labraesitys oli mun lemppariosuus! Molemmat vetäjät niin rentoja ja hyviä kertomaan asiat niin, että ne ymmärsi. Demonstraatiot olivat kiinnostavia ja kirsikka kakun päällä se, että itse pääsimme tekemään. Aivan nappisuoritus koko TTY:ltä! 
Kiitos paljon!"