Lappajärven lukio terveys ja hyvinvointiteknologiaan tutustumassa

Koulu
Lappajärven Lukio
Teema
Terveys ja hyvinvointi
Opintokäyntikohteet
Rauhala yhtiöt oy
Seamkin tekniikan yksikkö

Opintoretki Seinäjoelle

Päivän kulku raporttiryhmän silmin.

Ensin saavuimme Rauhala Yhtiön tiloihin. Ensin Rauhalan työntekijä kertoi heidän yhtiön panostuksesta työhyvinvointiin. Tämän jälkeen meidät ohjattiin huoneeseen, jossa he pitivät esitelmiään ja tarjosivat makeisia sekä appelsiinimehua, joka oli todella maittavaa. Kolme työntekijää kertoi kuinka he olivat päätyneet töihin Rauhalaan, nämä olivat todella mielenkiintoisia.  

Sen jälkeen kävelimme Seamkin ruokalaan, jossa meille tarjottin todella maukasta ruokaa. 

Ruokailun jälkeen meidät ohjattiin tutustumaan Seamkin tekniikan yksikköön. Siellä meidät jaettiin kahteen ryhmään, puolet lähti kiertämään Seamkin luokkia ja työtiloja. Toinen osa ryhmästä leikki virtuaalitodellisuus laseilla ja tutustuimme heidän tuotantoonsa.

Mukana olleitten mietteitä päivästä

''Vierailu oli onnistunut ja toivon, että oppilaat saivat lisää tulevaisuuden suunnitelmia."

''6/5 tunnelmat oli hyvä reissu, joka avarsi maailmankuvaa."

''Vierailu oli kiinnostava'' 

''Rauhalan vierilu oli hyvä, mutta jäi vain hieman epäselväksi mitä he tekevät. Olisi saanut olla enemmän omaa tekemistä ja osallistumista."

''Ruokailu jäi puuttelliseksi, koska ei käyty mäkkärissä."

Projekti-insinööri Elli Kinnunen ja sisäilmaongelmat

Valitsimme teemaksemme “Parempaa sisäilmaa ihmisille”, koska se on meille ajankohtainen. Lappajärvellä on suljettu monia kouluja homeongelmien vuoksi, ja sen seuraukset koskettavat opiskelujärjestelyjä edelleen.

 

Projekti-insinöörinä toimivan Elli Kinnusen toimenkuvaan kuuluu rakennusten sisäilman parantaminen. Työ on todella tärkeää, ja sillä on suuri vaikutus useisiin ihmisiin. Työn tärkeys tulee vain tulevaisuudessa korostumaan, sillä rakennukset kuluttavat 40% maailman energiantuotannosta ollen näin suuri vaikutus maapallon hiilipäästöihin.

 

Ellin tiimi tekee rakennusten kosteus- ja sisäilmasuunnittelua. Aluksi kartoitetaan lähtötiedot ja arvioidaan korjaustarpeet ja niiden kustannukset. Elli toimii myös puhtauden ja kosteuden hallinnan tilaajana ja konsulttina. Hän tekee myös tarjouksia, ottaa vastaan tilauksia ja laskuttaa asiakkaita. Työ on siis monipuolista!

 

Yläkoulussa Elli halusi olla sisustussuunnittelija, joten hän haki kuvataidepainoitteiseen lukioon, jossa hänen lempiaineisiinsa lukeutui pitkä matematiikka ja fysiikka. Hän päätyi hakemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon arkkitehti- ja rakennustekniikan opintoihin. Elli kuitenkin kiinnostui enemmän insinööriopinnoista, ja pääaineeksi valikoitui talonrakennuksen rakennesuunnittelu ja sivuaineeksi korjausrakentaminen.

 

Opintojen lomassa hän toimi A-insinööreillä kaksi kesää betonijulkisivujen kuntotutkijana. Myöhemmin hän pääsi harjoittelijaksi samaan yritykseen kosteus- ja sisäilmasuunnittelun harjoittelijaksi. Lopulta Elli valmistui Diplomi-insinööriksi ja eteni projekti-insinööriksi.

 

Ellin ala kuulostaa erittäin kiinnostavalta, ja työllisyys on varmasti hyvällä tasolla, sillä työ on nykypäivänä erittäin tärkeää. Lisäksi Elli kertoi oppivansa joka päivä jotain uutta, joka on varmasti motivoivaa. Elli vaikuttaa työllään monien ihmisten hyvinvointiin!

 

My Tech-projekti antaa nuorille mahdollisuuden tutustua tekniikan alaan ja tekniikan alan opiskeluun käytännössä. Vierailupäivänä saimmekin tutustua Seinäjoen ammattikorkeakoulun tiloihin sekä tekniikan alan yritykseen, Rauhala yhtiöihin. Päivä oli erittäin mukava ja antoisa!

Murata Electronicsiin tutustuminen

Valitsimme teemaksi “ihmishenkiä pelastavaa suunnittelutyötä”, koska otsikko herätti mielenkiintomme konktreettisuudellaan.

 

Mikä yritys pyrkii pelastamaan ihmisiä suunnittelutyöllään?

Murata Electronics

 

Murata Electronicsin toimintaperiaate?

“Toimintaperiaatteemme Muratalla on innovaatioidemme ja ainutlaatuisten tuotteidemme kautta edistää yhteiskunnan kehitystä lisäten mm. liikenneturvallisuutta ja ihmisten hyvinvointia.” (lähde: https://www.mytech.fi/ihmishenkiä-pelastavaa-suunnittelutyötä)

 

Miten he pelastavat ihmishenkiä?

Murata Electronics suunnittelee ja valmistaa antureita, jotka mittaavat kiihtyvyyttä, painetta, kallistusta ja kulmanopeutta. Antureita käytetään mm. sydämen tahdistimissa sekä autojen sähköisissä järjestelmissä.

 

Työntekijämäärä?

“Murata on maailmanlaajuisesti johtava elektroniikkakomponenttien valmistaja, jonka yli 70 000 työntekijästä yli 900 työskentelee Suomessa.”  (lähde: https://www.mytech.fi/ihmishenkiä-pelastavaa-suunnittelutyötä)

 

Liikevaihto?

134 860 000 € /2017 (lähde: asiakastieto.fi)

 

Päätelmät ja oivallukset teemasta, vierailupäivästä ja koko projektista.

 

Elektroniikkateollisuuden kehittyminen mahdollistaa ilmeisesti valtavasti myös terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita.

 

Koko projekti 5/5.

 

Yritysesittely: Lojer

Lojer perustettiin 1919, henkilöstöä on 140 ja se suunnittelee sairaalakalusteita hoitolaitoksille ja sairaaloille. Lojer on laaja-alainen terveysteknologian tuottaja, joka vie tuotteitaan kaikkialle maailmaan. Liikevaihto on 25 milj.€ ja sen yritysmuoto on yksityinen osakeyhtiö.

Kuka toimii nykyään toimitusjohtajana?

Toimitusjohtajana nykyään toimii Ville Laine.