Kajaanin Keskuskoulun 9C:n MyTech-päivä

Koulu
Keskuskoulu
Teema
Tulevaisuuden elinympäristö
Opintokäyntikohteet
Kamk
Herman IT

Mytech-päivä

Kajaanin keskuskoulun 9C:n MyTech-päivä 18.12.2017

 

Aamulla saavuimme Kainuun ammattikorkeakoululle koululta kävellen noin yhdeksän aikaan. Alussa ammattikorkeakoulun opettajat kertoivat hieman kokonaiskuvan päivän kulusta, ja sen jälkeen meidät jaettiin neljään ryhmään.

  Meidän ryhmämme aloitti VR-sovelluspisteestä (VR eli Virtual Reality). VR-sovellusta käytetään muun muassa teollisuuden suunnittelussa. Esimerkiksi teollisuushalli voidaan suunnitella valmiiksi ja sitten testata, toimivatko hallissa tehdyt ratkaisut käytännössä. Saimme myös itse kokeilla, kuinka VR-lasit toimivat. Pystyimme jopa teleporttaamaan itsemme suunnitellussa tilassa paikasta toiseen. Luulen, että tällainen robotiikka on todella hyödyllistä ja juurikin sellaista, mitä tarvitaan tulevaisuudessa koko ajan enenevissä määrin.

   Seuraavaksi siirryimme pisteelle, jossa tarkastelimme YuMi-robotin toimintaa ja saimme ohjelmoida robotin liikkeet, kun se poimii karkkirasian pöydältä. YuMi-robotin nimi tulee sanoista You and Me, eli sinä ja minä. Ohjelmointiin käytettiin tietokonetta ja hiirtä mutta robottia liikuteltiin myös käsin oikeisiin asentoihin. YuMi on ABB-teollisuuskonsernin suunnittelema robotti, joka on tarkoitettu toimimaan ihmisen kanssa. Muun muassa robotin reunat on suunniteltu pyöreiksi, ja ne on lisäksi myös pehmustettu. Robotti myös pysähtyy pienenkin törmäyksen tullen, minkä takia työskentely ihmisen kanssa yhteistyössä on mahdollista. Tämän pisteen lopuksi tutustuimme myös tavalliseen teollisuusrobottiin, joita käytetään teollisuuslaitoksissa. Tällaiset robotit voidaan ohjelmoida valmistamaan melkeinpä mitä tahansa, mitä tuotantolaitoksessa tarvitaan. Nämä robotit ovat vaarallisia, sillä ne ovat painavia, eikä niitä ole suunniteltu toimimaan yhteistyössä ihmisten kanssa.   

   Seuraavalla pisteellä katsoimme, miten autonominen ja humanoidi Zora-robotti toimii. Se pystyy kertomaan itsestään ja toiminnoistaan. Se pystyy kertomaan esimerkiksi uutiset ja soittamaan musiikkia samalla tanssien. Zoralta voi kysyä myös erilaisia kysymyksiä, joihin se voi etsiä vastaukset, jos se on internet-yhteydessä. Zoran kanssa voi pelata esimerkiksi kivi-sakset-paperi -peliä, joten se sopisi esimerkiksi lastenkoteihin leikkikaveriksi. Saimme itsekin testata pelaamista Zoran kanssa. Zora voi myös näyttää tunteitaan valo- ja äänimerkkien avulla. Kajaanissa sitä on käytetty enemmänkin hoitopuolella, esimerkiksi vanhusten seurassa.

   Viimeiseksi ammattikorkeakoululla tutustuimme tanskalaisen Universal Robots –nimisen yrityksen robotteihin. Nämäkin robotit voivat toimia ihmisten seurassa. Niitä käytetään muun muassa hitsauksessa. Katsoimme tietokoneelta robottiin ohjelmoidun liikkeen ja sen jälkeen näimme robotin toiminnan todellisuudessa. Tämän jälkeen rupesimme ohjelmoimaan robotille uutta toimintoa. Ohjelmointi tapahtui tietokoneen välityksellä liikutellen robottia hiiren painalluksilla. Toisin kuin YuMi-robotin kanssa, tähän robottiin ei siis koskettu ainakaan meidän ohjelmointimme aikana. Kaikki tapahtui ainoastaan hiiren välityksellä.

   Kokonaisuudessaan kaikki ohjelmoinnit, joita saimme kokeilla, olivat melko selkeitä ja yksinkertaisia. Tietenkin myöhemmin opiskelujen myötä työt vaikenevat niin kuin kuuluukin, mutta ohjelmoinnin aloittaminen ei vaikuttanut kovin vaikealta.

   Lopuksi keskustelimme vielä syntyneistä kysymyksistä ja siitä, kuinka tälle alalle voi hakea toisen asteen jälkeen, eli siis millaisen koulutuksen tarvitsee ennen ammattikorkeakouluun hakemista.

https://youtu.be/jUILg5_YEao

   Ruokatauon jälkeen lähdimme kävelemään Herman IT:lle, joka sijaitsi keskustassa. Saavuimme sinne kello kahdentoista aikaan ja aluksi saimme juoda mehut ja syödä piparit tervetuliaisiksi. Sen jälkeen istuimme aloillemme ja kuuntelimme esittelyn Herman IT:stä ja sen työntekijöistä sekä katsoimme myös videoesittelyn yrityksestä. Saimme kuulla, että Herman IT:n suurin referenssi on Finnkinon lipunmyynti. Yritys tuottaa pääasiassa konesalipalveluita muille yrityksille. Konesalit sijaitsevat Renforsin rannassa, ja siellä jäähdytys hoidetaan ekologisesti. Tämän mahdollistaa se, että Kajaanin ilmasto on vuoden ympäri melko viileää ja Renforsin rannan alueen vieressä virtaa Kajaaninjoki, josta saadaan myös viilentävää energiaa.

   Seuraavaksi kuulimme tekoälystä ja koneoppimisesta. Tekoäly voidaan määritellä vahvaan ja heikkoon tekoälyyn. Vahvaa tekoälyä ei vielä käytetä laajasti, sillä se ei ole vielä kovin kehittynyttä, mutta heikko tekoäly on elämässämme melkein päivittäin. Esimerkiksi Netflix-palvelussa heikko tekoäly suosittelee elokuvia sellaisesta aiheesta, josta juuri sinä saattaisit pitää. Turingin testillä on testattu sitä, kuinka hyvin tekoäly jäljittelee ihmistä. Testissä ihmiset juttelevat tekstipohjaisesti tekoälyn kanssa ja lopussa kertovat, uskoivatko keskustelukumppanin olleen kone vai ihminen. Koneoppiminen voidaan jakaa neljään osaan: ohjattuun oppimiseen, osittain ohjattuun oppimiseen, kannustavaan oppimiseen ja vapaaseen oppimiseen. Melkein kaikissa nettisivuissa on taustalla jonkinlainen algoritmi, jotka suosittelevat erilaisia sivuja, joista voisit pitää. 

   Tämän jälkeen saimme kuulla ohjelmistokehityksestä. Herman IT:n omia tuotteita ovat muun muassa SiteMarshal, joka on laitetilan hallinta- ja monitorointijörjestelmä ja Mopas, joka on mobiiliopas. Lisäksi myös Massi ja Taksamittari ovat Herman IT:n tuotteita. Lyhyen esittelyn jälkeen saimme tehdä harjoitustehtävän, joka käsitteli Luhnin algoritmia. Tehtävänämme oli selvittää, mikä kolmesta algoritmivaihtoehdosta oli oikea. Saimme myös tutkia ukkosen aiheuttamia vaurioita piirilevyissä.

   Puhuimme myös koulutuksesta ja siitä, minne kannattaisi suuntautua peruskoulun jälkeen, jos haluaisi kouluttautua tälle alalle.

   Kokonaisuudessaan päivä oli mukava ja antoi paljon uutta tietoa ja mietittävää teknologian ja robotiikan osalta.

https://youtu.be/UafJkO7ZhMA