Kajaanin Keskuskoulun 9B visioimassa tulevaisuuden elinympäristöä

Koulu
Kajaanin Keskuskoulu
Teema
Tulevaisuuden elinympöristö - robotiikkaa
Opintokäyntikohteet
KAMK
Herman IT

Kajaanin Keskuskoulun 9B visioimassa tulevaisuuden elinympäristöä

9B, keskuskoulu, Kajaani - MyTech-päivä

Koulu ja tutustumiskohteet kartalla

 

Herman IT

Vierailumme alkoi Herman IT:n työntekijöiden esityksillä. He kertoivat omasta koulutuksestaan ja urapolustaan, sekä muun muassa tekoälystä ja Herman IT:n omista tuotteista diaesitysten avulla. Katsoimme videon, jossa esiteltiin Herman IT:n toimintaa ja heidän konehalliaan. Saimme myös miettiä harjoitustehtävää pareittain.


Piirros piirilevystä

Kajaanin ammattikorkeakoulu

Ensiksi meidät jaettiin pieniin ryhmiin, joissa aloitimme eri työpisteillä kiertämisen.

Ensimmäisellä työpisteellä harjoittelimme ABB:n YuMi-yhteistyörobotin ohjelmointia, joka on suunniteltu turvalliseksi ihmisen ja robotin väliseen yhteistyöhön. Tehtävänämme oli saada robotti nostamaan karkkirasia ilmaan, siirtämään se toiseen käteen ja lopulta pudottamaan se ihmisen käteen. Yksi meistä ohjelmoi robottia tietokoneella ja muut saivat kokeilla robotin käsin liikuttelua. Seurasimme myös toisen itsenäisesti työskentelevän robotin toimintaa.


Toisella työpisteellä pääsimme kokeilemaan VR-laseja. Käytimme apunamme myös ohjainta, jonka avulla pystyi esimerkiksi teleporttaamaan itsensä, sekä levitoimaan.

Kolmannella työpisteellä opettelimme ohjelmoimaan toista vähän erilaista yhteistyörobottia. Tehtävänämme oli saada se siirtämään metallipalkki eri kohtaan pöydällä.

Neljännellä työpisteellä pääsimme seuraamaan Zora-humanoidirobottia, jota ohjattiin tablettitietokoneelta. Sitä on käytetty esimerkiksi senioreiden avustamiseen ja viihdyttämiseen, sekä kuntouttamista tarvitsevien lasten apuna. Saimme myös ohjata robottia itse. Se pystyi muun muassa liikkumaan eri suuntiin, menemään eri asentoihin, tanssimaan erilaisia tansseja, pelaamaan pelejä ja lukemaan tarinoita.


Piirrokset Zora-robotista

Video MyTech-päivästä