Harjavallan yläkoulu 8ab: Kuparin elinkaari

Koulu
KESKUSTAN KOULU, HARJAVALTA
Teema
Kiertotalous ja ilmastonmuutos
Opintokäyntikohteet
LUVATA
SAMK

Kupari tuo upea ja ikuisesti kierrätettävä jalometalli.

Aloitimme MyTech-projektimme lokakuussa 2017. Valitsimme teemaksemme kiertotalouden ja ilmastonmuutoksen. Harjavallassa on pitkät perinteet metallien valmistuksessa. Sen vuoksi valitsimme lähemmin aiheeksemme kuparin elinkaaren. Teimme Teknologiateollisuuden Kahoot-lähtötestin ja menimme tietokoneluokkaan etsimään tietoa projektiimme liittyen. Etsimme yleistä tietoa kuparista ja teimme niistä kyllä-ei-väittämiä. Etsimme myös tietoa kuparin esiintymisestä, valmistuksesta ja erityisesti kierrätyksestä. Tallensimme tiedot Pedanet-sivustolle myöhempää käyttöä varten.

Kemian tunneilla tutustuimme metallien kemiaan. Tutustuimme Harjavallan Suurteollisuuspuiston historiaan ja Bolidenissa tapahtuvaan kuparin valmistusprosessiin. Linkistä pääset THINGLINK-alustaan, jonka aiheena on Boliden Harjavallan kuparin prosessikaavio.

http://www.thinglink.com/scene/1024922832297000961

Teimme oppilastöinä raakakuparia ja kuparoimme elektrolyyttisesti avaimia.
Kuvassa on Lindan, Pinjan ja Viivin valmistamaa upeaa raakakuparia.

 

 

Maaliskuussa 2018 palasimme taas projektimme pariin ja teimme tehtäviä kierrätykseen ja tuotteiden elinkaareen liittyen.

Jokainen ryhmän oppilas teki myös diaesityksen kuparin elinkaaresta. Alla Jennin diaesitys.

 

 OPINTOKÄYNTI

22.3.2018 saapui odotettu päivä ja pääsimme Teknologiateollisuuden kustantamalle ja järjestämälle opintokäynnille Poriin. Ensin menimme Luvatalle, jossa Pilvi Järvinen (HR Specialist) toimi yhteyshenkilönämme. Saimme paljon uutta tietoa yrityksestä ja sen tuotteista. Luvata Pori käyttää Bolidenin tuottamaa kuparia laadukkaisiin tuotteisiinsa. Näimme Luvatan valmistamia esimerkkituotteita ja kuulimme perustietoa kuparista. Luvatan valmistaman kuparin käyttökohteita ovat mm. suprajohteet, aurinkopaneelit, magneettikuvaus, hampaiden kuvaus, röntgensädetys syövän hoidossa, tutkat, sähköautot, hiukkastutkimus (CERN).Oppilaat saivat myös kuulla, kuinka hyvä vaihtoehto metalliteollisuus olisi tulevana työpaikkana.

Luvatalta siirryimme Satakunnan ammattikorkeakoulun uusiin upeisiin tiloihin. SAMKin pääaulassa meitä oli vastassa yhteyshenkilömme Marika Seppälä (Tiimivastaava Energia ja ympäristö, Lehtori, KV-koordinaattori). Marika kertoi meille Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskeluvaihtoehdoista ja kiertotaloudesta. Osallistuimme myös heidän tutkimukseensa tekemällä hiilijalanjälkitestin. Tämän jälkeen oli vuorossa monipuolinen ja maittava lounas oppilaitoksen ruokalassa. Sen jälkeen Marika esitteli meille koulun tiloja saimme käydä mm. fysiikan ja kemian laboratorioissa sekä oppilaitoksen katolla katsomassa aurinkopaneeleja. Oppilaille painotettiin matemaattisten aineiden tärkeyttä. Lopuksi oppilaat saivat laskea kolmen eri rakennusmateriaalin kertopuun, betonin ja mineraalivillan hiilijalanjäljen.

Suuresti kiittäen Teknologiateollisuutta, Luvataa ja Satakunnan ammattikorkeakoulua

Harjavallan yläkoulun 8ab:n fk-ryhmän oppilaat ja mukana olleet opettajat.

Seuraavana vauhdikas video opintokäynnistämme.

Tämän projekti löytyy myös Eevan kemian sivuilta
http://lumaopetusvinkki.blogspot.fi/