Biokaasua ja teräskoteloita

Koulu
Urheilupuiston koulu
Teema
Tulevaisuuden teknologiat
Opintokäyntikohteet
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
Casemet Oy

Biokaasutyö

Keskiviikkona 31.10 menimme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkiin ja yritysvierailulle Casemetille. Xamkilla teimme laboratoriossa veteen liittyviä- ja biokaasu tutkimusta. Tutkimme kraanaveden sekä Pitkäjärven veden sameutta, sähkönjohtavuutta ja pH-arvoja. Biokaasututkimuksessa olimme tehneet pari viikkoa aikaisemmin ruoka-aineista näytteitä joita laitoimme purkkiin. Purkkiin laitettiin myös valkoista pulveria (ruokasoodaa). Purkkeja säilytettiin kaksi viikkoa +40 asteen lämmössä Xamkissa. Siellä mittasimme pullojen biokaasun tilavuuden ja metaaniarvoja. Biokaasun tilavuuden mittasimme vesivaa’an avulla ja metaaniarvot kaasukromatografin avulla.

Miksi me tutkimme biokaasua? Biokaasu on tulevaisuuden energianlähde. Se on ympäristöystävällistä ja toimivaa. Sitä tuottaessa saadaan talteen ravinteet ja tuotetaan energiaa metaanin muodossa.

Casemetillä saimme pienen perehdytyksen yritykseen ennen kuin me mentiin kiertämään tehdastiloja. Casemet on yritys, joka tekee metallikoteloita kaikkialle, kodista ydinvoimaloihin. Saimme hienon mahdollisuuden käydä katsomassa miten metallikoteloita tehdään. Luokkalaisten mielestä mieleenpainuvimmat asiat tehtaassa olivat: Tarvikejunat ja robotti, joka hitsasi metalleihin reikiä.

Kommentteja oppilailta: “Ei tää olekaan niin tylsää, mutta biokaasu haisee pahalle,” Liinu-Stina kertoo.

“Minun mielestäni oli kivaa, kun mitattiin biokaasun tilavuutta,” Kerttu toteaa.