Alkeishiukkasia ja taustasäteilyä

Koulu
Telakkakadun koulu
Teema
Säteily
Opintokäyntikohteet
Elomatic
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos

Telakkakadun koulun 9-luokan fysiikanryhmän tutustumiskäynti Elomaticiin ja toiminnallinen vierailu Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselle.

 Ilmoitin yhden tavallisista fysiikanryhmistä MyTech-projektiin. Vierailuun osallistui 10 oppilasta.

Teollisuuskohteeksemme tuli Elomatic, jossa Yrjö Kautto kertoi yleistä Elomaticista ja lisäksi oli tutustuminen Elomaticin VR (Virtual Reality) – tilaan. Näimme mm. Tommi Mäkisen rallitallin vip-telttaan valmistetun multimediaesityksen ja Lahden mäkihyppysimulaattoriesityksen.

Fysiikassa meillä oli alkamassa radioaktiivisuus ja säteilyasiat. Seitsemännellä luokalla valo-opin yhteydessä käytiin läpi valon synty atomissa ja sähkomagneettisen säteilyn spektri. Ennen vierailua oppilaat tutustuivat oppikirjan avulla alfa-, beetta- ja gammasäteilyyn. 

Jan Saren otti ryhmämme vastaan ja lounastimme fysiikanlaitoksen ruokalassa. Sen jälkeen tutustuimme alfa- , beta- ja gammasäteilyyn ja testasimme eri säteilylajien paperin ja metallilevyn läpäisevyyttä. 

Ryhmä jaettiin kahteen osaan laboratoriotöitä varten. Toinen  ryhmä tutki spektroskoopin avulla näkyvää valoa ja eri aineiden lähettämiä spektrejä. Toinen ryhmä tutki kosmista säteilyä ja antimateriaa. Kumpikin ryhmä teki molemmat työt.Tarkoituksemme on palata töihin seuraavalla fysiikan tunnilla ( sikäli, kun niitä on ).

Oppilaamme Nabi Noren:

Matka oli mahtava! Porukkamme piti matkasta tosi paljon ja kaikki oli hommassa mukana. Oppaatkin oli mukavia ja kekseliäitä ja antoivat meidän miettiä vastauksia ja jos ei meinannu keksiä, niin auttoivat vähän. He eivät kuitenkaan antaneet vastauksia suoraan tarjottimella. Tehtävät olivat innovatiivisia eivätkä olleet liian haastavia ja oli mukava huomata heidän ottaneen huomioon sen, että olimme ysiluokkalaisia. Kiitos todella paljon ryhmämme puolesta Janille ja Ristolle!