9LuMa2 MyTech: Tulevaisuuden elinympäristö

Koulu
Lahden yhteiskoulu
Teema
Tulevaisuuden elinympäristö
Opintokäyntikohteet
Teknoware
Lahden ammattikorkeakoulu

Aiheen esittely

Aiheenamme on tulevaisuuden elinympäristö. Saimme yhteistyökumppaneiksemme Teknowaren ja Lahden ammattikorkeakoulun. Lahden ammattikorkeakoulusta otettiin meihin yhteyttä ja ehdotettiin eri sisältöjä MyTech -päivään, riippuen aiheestamme. Lopulta valitsimme aiheemme äänestämällä luokassa. Aiheemme sopi myös hyvin Teknowarelle, sillä he suunnittelevat tulevaisuuden valaistusratkaisuja rakennuksiin ja kulkuneuvoihin.

Halusimme tietää missä ihmiset haluaisivat asua tulevaisuudessa ja minkälaisessa ympäristössä.

Ensimmäiseksi kävimme Teknowarella yritysesittelyssä ja tuotantotilojen kierroksella. Yritysesittely oli mielenkiintoinen ja saimme hyvän kuvan yrityksen toiminnasta. Tuotantotilojen kierros oli vaikuttava ja mieleenpainuva. Tilat olivat puhtaat ja työympäristö vaikutti kivalta. 

Tämän jälkeen menimme Lahden ammattikorkeakoululle, missä söimme ihanan jouluaterian. Aterian jälkeen tutustuimme ammattikoulun tekniikan alan linjaan Kahootin avulla. Meille esiteltiin kuvia erilaisista asumisratkaisuista. Sen jälkeen saimme tehtäväksi suunnitella ryhmissä lego- palikoilla, miltä tulevaisuuden kaupunki näyttäisi vuonna 2030. Mietimme kaupunkia rakentaessa, että onko tulevaisuuden kaupunki korkea vai matala, minkälaisia palveluita kaupungista löytyy yms. Esittelimme valmiit teoksemme muille ryhmille, ja kaikkien ryhmien taideteokset olivat hyvin erilaisia.

Kokonaisuudessaan Lahden ammattikorkeakoulun tekniikan alaan tutustuminen oli mukavaa, varsinkin kun saimme tehdä kaikenlaista porukassa.

MyTech-projektin kysely

Teimme kyselyn siitä, missä ihmiset haluaisivat asua tulevaisuudessa, ja millaisessa ympäristössä. Kyselyymme vastasi 124 osallistujaa. Vastaajat olivat 6-9 luokkalaisia.

Ensimmäinen kysymyksemme oli: Missä haluaisit asua tulevaisuudessa?  107 eli 86% vastaajista haluaisi asua tulevaisuudessa kaupungissa (tulevaisuudella tarkoitimme noin 30-50 vuoden päästä) ja 14% eli 17 henkilöä halusi asua maaseudulla. (kuva 1)

 

Seuraava kysymyksemme koski asumismuotoa. Kysymyksessämme sai valita monta vaihtoehtoa. Huomattava osa haluaisi tulevaisuudessa asua omakotitalossa (81 Svastaajaa eli n. 53%). Toiseksi eniten kannatusta sai kerrostalo, jonka valitsi 38 vastaajista eli 25%. Rivitalon valitsi 12 vastaajaa eli 8% ja paritalon 6 eli 4%. Muun vaihtoehdon vastasi 17 vastaaja eli 11%, jotka halusivat asua esimerkiksi avaruustalossa, Ikaalisten kylpylässä, kadulla/sillan alla, huvilassa ja pilvenpiirtäjässä. (kuva 2)

 

Viimeinen kysymyksemme koski asuinympäristöä. Kysymykseen sai valita useamman mieluisen vaihtoehdon.

77 vastaajaa haluaisi asua rauhallisessa ympäristössä, 49 värikkäässä ja 42 vilkkaassa. 18 haluaisi asua lähiössä tai keskellä kerrostaloja. Vähiten kannatusta sai harmaa asuinympäristö tulevaisuudessa, jonka valitsi vain 5 vastaajaa. (kuva 3)

Tulevaisuuden kulkuneuvo

Tulevaisuuden kulkuneuvomme kulkee kiskoilla, autonkuljetuskelkka maan alla tunnelissa, kulkee 200km/h. Voi myös kuljettaa joukkoliikenneajoneuvoja. Tarkoitettu ratkaisemaan ruuhkaongelmat suurissa kaupungeissa. Muodostaa verkoston maan alle. Kelkka toimii sähköllä. Tämä on Elon Muskin suunnittelema idea.

Elon Muskin toinen yritys, SpaceX, on myös esittänyt konseptin tulevaisuusden joukkoliikenteestä. SpaceX:n rakenteilla oleva BFR-raketti, jolla olisi tarkoitus lentää Marsiin, soveltuu Muskin mukaan myös liikennöintiin maapallolla. Musk kertoi esityksessään, että raketilla voi lentää useimpiin kohteisiin alle 30 minuutissa ja minne tahansa alle tunnissa. Ensimmäisen Mars-lennon pitäisi tapahtua vuonna 2022.

https://youtu.be/zqE-ultsWt0

Tesla, joka on myös Elon Muskin yritys, tekee sähköautoja ja pian myös sähkörekkoja. Teslalla on tällä hetkellä kaksi autoa joita myydään Suomessa, Model S ja Model X. Teslan uuden ja halvemman mallin, Model 3:n, voi varata Teslan nettisivuilta. Jos Model 3:n tilaa tänään, sen saisi vasta yli vuoden kuluttua. Tesla paljasti pari viikkoa sitten Tesla Semi-rekan ja uuden Roadster-superauton. Vanha Roadster on Teslan ensimmäinen malli, jonka myynti on jo lopetettu.

Model S, Model X, Model 3 ja Roadster. Tällä hetkellä Suomessa myydään näistä kahta, Model S ja Model X. Jos nyt varaisi Model 3 mallin sen saisi vasta ensi vuoden loppupuolella. Autojen toimintasäteet vaihtelevat 354 kilometrin ja 1000 kilometrin säteellä. Uusi Tesla Roadster kiihtyy 0-100km/h jopa 2,1 sekunnissa ja sen huippunopeus on yli 400km/h. Malleissa Model S, Model X ja Roadster on valmiina asennettuna autopilot ominaisuus ja halutessaan sen saa Model 3 malliin lisähinnalla.

Tulevaisuuden katunäkymä

Meidän ryhmämme osa oli tehdä kyselyä kaupunkinäkymästä. Kävimme keskustassa kyselemässä mahdollisimman eri ikäisiltä ihmisiltä, millaisen kaupunkinäkymän he haluaisivat tulevaisuuden Lahden keskustaan. Vastauksissa selvästi esille nousi vihreys ja taide. Teimme vastauksistamme katukuvan, jossa ihmisten haluamat asiat näkyvät. Kuva on nykyiseltä Aleksanterinkadulta.

Kaupunki 100 vuoden päästä

Lähdimme suunnittelemaan kaupunkia sadan vuoden päästä. Suunnittelimme Manhattanin katukuvan uudestaan. Lisäksi etsimme tietoa maailman suurimmista kaupungeista ja etsimme niistä yhtäläisyyksiä. Kaikenkaikkiaan meidän työmme sujui hyvin.

 

Nykyajan moderni kaupunki

 • Sijaitsee yleensä rannikolla
 • Kadut ”ruudukoita”
 • Keskusta jossa kaikki palvelut ja sen ympärillä asutusta
 • Yhdistää kaupungit ja viheralueet
 • Viheralueet keskittyneet vain muutamiin paikkoihin
 • Tiiviisti suunniteltu (rakennukset korkeita)
 • Kävelyä ja julkista liikennettä suositaan

 

Tulevaisuuden kaupungin piirteitä:

 • Useassa kerroksessa (maan alla, maan tasalla sekä ilmassa)
 • Ottaa huomioon kestävän kehityksen koska se tulee olemaan tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpää
 • Julkinen liikenne, kävelijöitä sekä pyöräilijöitä suositaan
 • Uusiutuvia energianlähteitä hyödynnetään
 • Palvelut siirtyneet nettiin->keskustoissa asuinrakennuksia eikä paljon palveluita

 

Kaupungistuminen

 • Isot kaupungit kasvavat ja pienet kaupungit pienevät
 • Ihmiset muuttavat maaseudulta kaupunkeihin
 • Erityisesti Kaakkois-Aasian valtiot kasvavat

  

Tällä hetkellä n. 50 % maailman väestöstä asuu ympyrän sisällä. Tämän osuuden odotetaan vain kasvavan.

 

 
  

 

 

 

Suomi hyvässä asemassa kehityksen kannalta:

 

 • Suomen vakaus, kehitysmyönteisyys, teknologiset valmiudet ja maantieteellinen sijainti antavat meille kilpailuedun.
 • Globaalin kaupankäynnin koneistot eivät ole enää riippuvaisia sijainnista.