Tiedonhallinnan diplomi-insinööri Mikael Hakkarainen työskentelee Nixussa tietoturvakonsulttina. Hänen erikoisalaansa on maksukorttiturvallisuus.

Nixu huolehtii asiakkaidensa sisäisen tietohallinnon, sähköisen liiketoiminnan ja teollisen internetin kyberturvallisuudesta.

”Sähköinen yhteiskunta ei voi kehittyä ilman tietoturvaa. Nixulla työskennellessä parasta on se, että työ on tärkeää ja sillä on oikeasti merkitystä. Jos tietoturvaa ei olisi, maksaisimme edelleen oravannahoilla tai kultakolikoilla.”

Mikaelin monipuolisia töitä ovat esimerkiksi riskityöpajat, joissa arvioidaan asiakkaan tietoturvariskejä ja tietoturvaa kokonaisuutena tai ihmisten, prosessien, tietojärjestelmien tai yksittäisten järjestelmien osalta.

Maksukortit turvallisiksi

Korttimaksuja hyväksyvien yritysten tulee noudattaa alan tietoturvastandardia, joka käsittää sekä teknisen puolen että käyttäjien toiminnan.

”Minun työni alkaa siitä, kun asiakkaalla ilmenee jokin tarve tai ongelma tietoturvaan liittyen”, Mikael tiivistää.

“Autan organisaatioita toimimaan standardin mukaisesti, jolloin korttimaksaminen on turvallista. Toimin nimenomaan ihmisten ja prosessien kanssa, ja kaikista teknisimmät kysymykset ovat Nixun muiden osaajien käsissä”, hän kertoo.

Mikael tekee työtään Nixun pääkonttorilla Espoon Keilaniemessä tai asiakkaiden luona. Vaikka asiakkaat ovat pääosin suomalaisia suuryrityksiä, joiden pääkonttorit ovat pääkaupunkiseudulla, on työ kansainvälistä. Kaikki raportit ja tekstit toimitetaan asiakkaille englanniksi.

Tietoturva on tiimityötä

Mikael kertoo, että Nixulla työntekijät saavat paljon tukea kollegoilta. Mikaelin tiimi, Compliance Zone, koostuu kuudesta asiantuntijasta.

“Vaikka en näkisi kaikkia muita päivittäin, olemme yhteyksissä puhelimitse, meileillä tai Lyncillä”, Mikael kertoo.

Varsinkin isoimmat asiakastyöt hoidetaan usein ryhmän tiiviissä yhteistyössä. Lisäksi apua saa tarvittaessa kaikilta nixulaisilta. Kaikkea ei tarvitse osata itse.

“Nixulla on tyypillistä, että kaikkia autetaan ja osaamista jaetaan. Joskus tuntuu, että muiden auttamiseen paneudutaan vielä innokkaammin kuin omaan työhön“, hän naurahtaa.

Tiedonhallinnan ja ohjelmistotekniikan opintoja

Elektroniikasta ja siihen liittyvästä rakentelusta innostunut Mikael lähti peruskoulun jälkeen ammattilukioon ja valitsi ammattikoulun puolelta elektroniikka-asentajalinjan. Hän suoritti samalla myös koko lukion oppimäärän.

“Lukion käyminen oli fiksua etenkin jatko-opintojen kannalta. Yliopisto-opiskelut olisivat olleet vaativammat pelkällä ammattikoulupohjalla”, Mikael kertoo.

Ammattilukion jälkeen Mikaelin kiinnostus painottui tietotekniikkaan ja hän haki opiskelemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon.

”Yliopistossa tietotekniikan opiskelu on todella teknistä ja siellä perehdytään syvällisesti muun muassa ohjelmointiin ja sulautettuihin järjestelmiin. Itseäni kiinnostivat suuremmat kokonaisuudet, joten päädyin valitsemaan pääaineekseni tiedonhallinnan.”

Sivuaineenaan Mikael opiskeli ohjelmistotekniikkaa ja opintojen myöhemmässä vaiheessa myös tietoturvallisuutta.

Tietoturvan merkitys kasvaa

Mikael pääsi heti ensimmäisen yliopistovuotensa jälkeen kesätöihin ohjelmistoyritykseen ja jatkoi samassa yrityksessä osa-aikaisena työntekijänä lähes koko opintojensa ajan. Vaikka hän oli tyytyväinen työpaikkaansa ICT-asiantuntijana, hän laittoi opintojensa loppuvaiheessa työhakemuksen Nixulle.

”Osallistuin erääseen koulutukseen, jossa yksi kouluttajista oli Nixulta. Kiinnostukseni heräsi ja kun huomasin, että Nixulla haettiin tietoturvakonsulttia, päätin hakea paikkaa. Ajattelin, että Nixu antaa hyvät mahdollisuudet kehittyä nopeasti tietoturvan asiantuntijana”, hän muistelee.

Haku tuotti tulosta ja nykyään Mikael on tyytyväinen nixulainen. Hän uskoo, että tietoturvan merkitys yhteiskunnassamme kasvaa koko ajan.

Tutustu myös Mikaelin työkaveihin! Löydät heidät aikajanojen alta.