Diplomi-insinööri Joonas Kattelus on osa Oilonin pientä ja dynaamista CFD-tiimiä. CFD-spesialistina työskentelevän Joonaksen päivät kuluvat pääasiassa omalla työpisteellä polttimien 3D-mallinnuksen ja virtauslaskennan merkeissä, mutta ajankäyttöä rytmittävät käynnit laboratoriossa ja tuotekehityspalavereissa.

CDF-spesialisti tuottaa tietoa energiatehokkuuden kehittämiseksi

CFD-spesialisti Joonas on lahtelaisessa, muun muassa polttimia valmistavassa perheyrityksessä uusi kasvo. Joonas kehuu Oilonin positiivista tapaa ottaa uusi työntekijä vastaan.

”Minut otettiin vastaan avosylin ja tutustutettiin taloon perusteellisesti. Vaikka olen ollut töissä vasta kolme viikkoa, olen päässyt hyvin asioihin sisälle”, hän kiittelee.

Joonas kertoo, että CFD-spesialistin tärkein työtehtävä on tuottaa tietoa, jonka avulla poltinten palamisprosessia voidaan optimoida ja polttimia voidaan kehittää energiatehokkaammiksi. Samalla pystytään ehkäisemään ongelmia, jotka saattaisivat vaurioittaa lämmityslaitteistoja. CFD-lyhenne tulee sanoista computational fluid dynamics.

”Suurimman osan työajastani teen tietokoneella 3D-mallinnusta sekä malleihin pohjautuvaa virtauslaskentaa. Välillä käyn laboratoriossa tutustumassa testiajoihin ja varmistamassa, että tekemäni laskentamallit vastaavat todellisuutta”, Joonas kertoo.

Jatkuvaa itsensä kehittämistä

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa energiatekniikkaa opiskellut nuorimies arvostaa työssään mahdollisuutta jatkuvaan itsensä kehittämiseen. CFD-virtauslaskenta kehittyy huimaa vauhtia. Siksi suuri osa työstä onkin uuden opiskelua.

”Mahdollisuus itsensä kehittämiseen on työni parhaita puolia. Koko ajan voi haastaa ja kehittää itseään ja saada oppimisen kautta sellaisia onnistumisen kokemuksia, joita ei muualta saa. Tulevaisuudessa toivon voivani olla mukana CFD-teknologian kehittämistyössä ja päästä näin tekemään tiedettä.”

Halu olla turvaamassa kestävää kehitystä

Nyt Joonakselle on tärkeää vakiinnuttaa paikkansa Oilonin tuotekehitystiimissä ja oppia mahdollisimman kovaksi ammattilaiseksi, jotta hänen osaamistaan voidaan hyödyntää talon sisällä laajasti. Hän haluaa myös olla osaltaan turvaamassa kestävää kehitystä. Oilonin pyrkimys kehittää ja ottaa käyttöön uusia ekologisia energiaratkaisuja onkin Joonakselle mieleen.

”Fossiilisia polttoaineita hyödynnetään vielä pitkään, joten niiden käytöstä tulisi tehdä niin tehokasta kuin mahdollista. Siihen minulla on mahdollisuus täällä vaikuttaa. Toisaalta Oilonilla panostetaan myös tulevaisuuden polttoaineisiin kuten biokaasuihin ja muihin ei-fossiilisiin polttoaineisiin. Se, että näiden polttoaineiden käyttöön voidaan tulevaisuudessa siirtyä, on meidän vastuullamme”, Joonas sanoo ylpeyttä äänessään.

Energiatekniikan osaajille riittää töitä

Lukion päättyessä Joonaksella ei ollut vielä selvää kuvaa siitä, mihin töihin hän haluaisi suuntautua. Teknologia ja erilaiset laitteet ovat kuitenkin kiinnostaneet Joonasta aina, joten hän lähti kartoittamaan sopivaa opiskelupaikkaa tekniikan alueelta.

”Energiatekniikan valitsin siksi, että energiaa tarvitaan aina ja energiatekniikan osaajat ovat kysyttyjä”, Joonas perustelee.

Hänen pohdintansa energiaosaajien tarpeesta osoittautui myöhemmin paikkansa pitäväksi. Diplomi-insinööriksi valmistumisensa aikoihin, Joonas sai rekrytointisoiton jyväskyläläiseltä insinööritoimistolta. Työskennellessään jyväskyläläisyrityksessä hän oli mukana muun muassa Oilonille tehtävässä projektissa.

”Kun olin tehnyt neljä kuukautta töitä Jyväskylässä, Oilon pyysi minua tänne Lahteen töihin. En epäröinyt lähteä”, Joonas sanoo.

Tutustu myös Jooonaksen työkavereihin! Löydät heidät aikajanojen alta.